◄
Skład:
Składniki na biszkopt kakaowy:
1 szk. cukru
8 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 (płaskie)łyżeczki proszku do pieczenia
[b] Składniki na ciasto orzechowe: [/b]
1 szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich
4 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na ciasto kokosowe:
150 g wiórków kokosowych
4 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
2 szklanki mleka
300 g masła
5 żółtek
2 łyżki cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
sok z 2 cytryn
1 kieliszek alkoholu
Ponadto:
1 banan
1 szklanka herbaty z cytryną i alkoholem
papier do pieczenia
Biszkopt kakaowy:
1. Dwie blaszki o wymiarach 35x24 cm wyłożyć pergaminem.
2. Ubić białka.
3. Ubijając dodawać cukier,żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem i kakao.
4. Ciasto podzielić na dwie równe części, wylać do przygotowanych foremek.
5. Biszkopty piec po ok. 20 minut w temp. 180 st.C.
Ostudzić i wyjąć z blaszki.
Ciasto orzechowe:
1. Białka ubić na sztywno.Dodawać cukier,mąkę przesianą z proszkiem oraz orzechy.
Dokładnie wymieszać.
2. Ciasto wlać do przykrytej papierem foremki o wymiarach 35x24 cm, wyrównać wierzch.
3. Piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.
Ciasto kokosowe:
1. Białka ubić na sztywno.
2. Dodawać cukier, bułkę z proszkiem i wiórki.
3. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 35x24 cm.Wyrównać wierzch.
4. Piec ok.40 minut w temp. 180 st.C.
Masa budyniowa:
1. Szklankę mleka zagotować z cukrem.
2. resztę mleka wymieszać z mąką i cukrem waniliowym oraz żółtkami. Wlać na gotujące się mleko, chwilę mieszać, ugotować budyń.
3. Budyń ostudzić.
4. Masło utrzeć, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce ostudzony budyń oraz sok z cytryn i alkohol.
Ciasto orzechowo- kokosowe:
1. Jeden biszkopt włożyć ponownie do blaszki, zdjąć papier, nasączyć połową herbaty.
2 Posmarować 1/4 masy budyniowej, przykryć ciastem kokosowym.
3. Rozsmarować 1/4 masy i wyłożyć ciasto orzechowe.
4. Posmarować1/4 masy, przykryć drugim, nasączonym biszkoptem.
5. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę, ułożyć plastry banana.
6. Dowolnie udekorować.
Tagi: Ciasto orzechowo - kokosowe, ciasta
STATSTYKA:
Jesteś naszym 13431656 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.