◄
Skład:
1 kg kapusty białej
1 kg marchewki
1 kg selera
1 kg pietruszki
1 kg kalafiora
0,5 kg cebuli
pęczek selera naciowego
pęczek pietruszki naciowej
1 kg soli
Warzywa obieramy, myjemy, mielimy robotem kuchennym można maszynką do mięsa. Następnie solimy. Przekładamy do słoików i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Warzywa można dowolnie mieszać, może być papryka, pomidor, por itd. według uznania.
Ważną zasadą jest żeby sól stanowiła 20% wagi wszystkich warzyw.
Dodajemy do zup oraz innych potraw jak kto lubi.
Trzeba uważać z doprawianiem potraw solą bo jarzynka ta jest bardzo słona. Sól konserwuje. Ja dodaję tylko tą jarzynkę i nie potrzebuję już dosalać.
Przede wszystkim ważne jest to , że jarzynka ta jest bez konserwantów, barwników itd.
Smacznego!
Tagi: Jarzynka (Vegeta) domowej roboty, inne
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12861403 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.