◄
Skład:
2 kg papryki,
0,5 kg cebuli,
0,5 kg marchwi,
1 duża cukinia,
2 przeciery pomidorowe,
1 główka czosnku,
1 łyżka oregano,
1 łyżka bazylii,
1 łyżka chili
Zalewa:
1 szklanki octu,
3 szklanki oleju,
20 łyżek cukru,
4 płaskie łyżki soli,
zmiażdżony lub posiekany czosnek
Marchew pokroić w średnią kostkę, wsypać do dużego garnka i podgotować w małej ilości wody ok. 5 – 10 minut. Pozostałe warzywa – oprócz czosnku również pokroić w kostkę i dodać do już gotującej się marchewki i gotować do miękkości – wody dodajemy tylko tyle, by warzywa były ledwo przykryte. Pod koniec gotowania dodać zioła, przecier pomidorowy i zalewę. Oczywiście często mieszamy, żeby się nie przypaliło.
Wszystkie składniki wymieszać w rondlu i zagotować a następnie dodać do gotujących się warzyw. Gotować całość do dokładnego wymieszania się składników. Nałożyć do słoików. Zaleca się pasteryzować 20 minut. Ja po prostu wkładam ciągle gotujący się sos do słoików, dokładnie wycieram słoiki i zakręcam.
Z podanej porcji w zależności od wielkości cukinii wychodzi 12 – 14 półlitrowych słoików.
Podawać na ciepło z ryżem lub kaszą na sypko,bądź z makaronem. W wersji wzbogaconej można dodać pokrojone w kostkę i podsmażone mięso – np. pierś z kurczaka.
Tagi: Sos „Uncle Bens” do ryżu lub makaronu, przetwory
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12856507 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.