◄
Skład:
20 dkg płatków owsianych
3 łyżki cukru
ćwierć kostki masła
1/2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru waniliowego
1/2 szklanki zimnej wody
garść rodzynek
1.W garnku rozpuścić masło, wsypać płatki owsiane i cukier - wymieszać i uprażyć, aż do roztopienia się cukru (ok. 2-3 minuty) - trzeba stale mieszać, bo płatki łatwo się przypalają. 2.Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia wsypać do płatków uprażonych z cukrem, dodać jajka i cukier waniliowy, a na koniec rodzynki. Dokładnie wymieszać nie przerywając prażenia. Mając całość na małym ogniu powoli dolewać wodę - powinna się cała wchłonąć. To trwa ok. 2-3 minut od dodania składników. 3.Z powstałej masy formować kulki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze (lub na papierze do pieczenia) i zapiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 200 stopni) przez 10-15 minut (Zależy, czy wolimy w jaśniejszej czy "ciemniejszej" wersji). 4.Ciasteczka są bardzo smaczne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Polecam na deser do kawy!
Tagi: Ciasteczka owsiane, ciasta
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12856701 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.