◄
Skład:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 margaryna
3 łyżki miodu sztucznego
2 jaja
1,5 łyżeczki sody
1 szklanki cukru
BISZKOPT:
4 jaja
1 szklanki cukru
2 łyżki wody przegotowanej
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
0,5 litra mleka
2-4 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 margaryna
POLEWA:
1 kostki masła lub margaryny
3 – 4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao gorzkie
1 łyżka mleka
1 łyżeczka płaska mąki
ziemniaczanej
Wykonanie Ciasto:
Wszystko razem zagnieść i upiec dwa placki.
Wykonanie Biszkoptu:
Składniki wymieszać i upiec, około 40-50 min.
Masa:
Mleko zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym , dodać mąkę pszenna wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gdy budyń wystygnie utrzeć z margaryną.
Polewa:
Masło roztopić. Dodać do niego cukier puder, mleko, kakao koniecznie przesiane przez sitko, mąkę i zagotować cały czas mieszając.
Przekładanie:
polewa
placek
masa
biszkopt
masa
placek
Zamiast masą można przekładać dżemem lub powidłem, jak kto lubi:)
Tagi: Królewiec, ciasta
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12861012 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.