◄
Skład:
1/2 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 jajka
2 szklanki letniego mleka
3 jabłka
olej do smażenia
cukier puder
Drożdże z cukrem i odrobinę letniego mleka rozrabiamy w naczyniu i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut by podrosło (zaczyn drożdżowy). Do dużego naczynia wsypujemy mąkę, mleko sól i wbijamy jajka następnie dodajemy zaczyn drożdżowy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęściejszą niż ciasto naleśnikowe. Mieszamy i znów odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło na ok. 1 godzinę. Ciasto nakładamy dużą łyżką na patelnie formując małe placuszki. Na wierzch placka kładziemy cienki plasterek jabłka. Smażymy na małym ogniu. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem, można również podawać z konfiturą, lukrem lub miodem.
~ Dorota : Placuszki można także zrobić na zsiadłym mleku z dodatkiem sody oczyszczonej - 1 łyżeczka na jakieś 0,5 litra kwaśnego mleka.Dodajemy mąki tyle,aby konsystencja ciasta była taka,aby można było nakładać je łyżką na patelnię. Wierzcie jest o wiele szybciej.Proszę spróbować i napisać jak smakowało :ok
Dodano: 2012-11-06 21:00:35 OdpowiedzSTATSTYKA:
Jesteś naszym 12860863 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.