◄
Skład:
3 szk. mąki pszennej
2 dkg drożdży
szczypta cukru
1 szklanka letniej wody
płaską łyżeczkę soli
mała cebulka
olej lub margaryna do smażenia
Do naczynia dajemy drożdże posypujemy cukrem i czekamy chwile aż rozpuszczą się. Następnie dajemy wodę, jedną szklankę mąki i cebulkę podsmażoną na patelni. Cebulka powinna mieć złoty kolor. To wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło, minimum na 2 godziny. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mąkę i sól i urabiamy ciasto.
Smarujemy margaryną wąską tackę do której wkładamy ciasto, odstawiamy by wyrosło. Piec w temperaturze ok 180 C przez 45 minut. Ja chlebek piekę w maszynie więc mam ułatwioną sprawę. Dobrze jest dodać 1 szklankę mąki razowej lub płatków owsianych zamiast mąki białej.
Tagi: Chleb cebulowy, inne
STATSTYKA:
Jesteś naszym 13421349 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.