◄
Skład:
pęczek botwinki
2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
długi ogórek
pęczek rzodkiewek
4 jajka na twardo
sok z cytryny
sól, pieprz, cukier
Chłodnik z botwiny to doskonałe danie na upalne dni i bardzo prosty w przygotowaniu. Botwinkę umyć, drobno pokroić, włożyć do garnka, zalać dwoma szklankami wody i gotować do miękkości ok 15 min. Po ugotowaniu ostudzić. W tym czasie drobno posiekać szczypiorek i koperek. Ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do zimnego wywaru z botwiny wlać maślankę, dodać ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny. Podawać dobrze schłodzone z jajkiem ugotowanym na twardo.
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12853825 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.