◄
Skład:
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
3/4 szklanki kakao z wiatrakiem
1 szklanka cukru
4 żółtka
1,5 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru
2 budynie waniliowe z cukrem
0,75 l mleka
2 łyżki bułki tartej
CIASTO:Mąkę wymieszać bardzo dokładnie z kakao, tak żeby miała jednolity kolor. Dodać cukier i proszek, zamieszać. Wkroić margarynę, dodać żółtka i cierpliwie zagnieść jednolite ciasto :-)Podzielić na pół. Jedną połowę wstawić do lodówki, drugą podzielić na mniejsze kawałki i wstawić do zamrażarki.NADZIENIE:Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki a następnie na talarki.Zagotować 0,5 l mleka, w 0,25 l rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń.Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać 2 łyżkami bułki tartej i 2 łyżkami cukru (można więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasto), na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażalnika.Piec ok. 45 minut w temp. 180 °CSmaczny wyszedł :)Pozdrawiam,Marta
Tagi: Czekoladowa szarlotka z budyniem, ciasta
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12891576 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.