◄
Skład:
4 paczki herbatników
1 szklanki cukru
1 szklanka mleka
kostka margaryny
aromat rumowy
czubata łyżka mąki pszennej
słone paluszki
Herbatniki pokruszyć. Mąkę wymieszać z łyżką cukru i rozrobić częścią mleka. Resztę mleka i cukru zagotować i zagęścić rozrobioną mąką. Zawiesinę studzić mieszając aby nie zrobiła się skórka. Margarynę utrzeć na puszysty krem i dodawać po łyżce przestudzoną ale nie zimną zawiesinę, dodać rum.Do gotowego kremu wrzucamy pokruszone herbatniki i mieszamy. Wykładamy na talerz i wstępnie formujemy kształt jeża. Odstawiamy na godzinę do lodówki i wtedy wygładzamy powierzchnię. Jeża obsypujemy ciemnym kakao.Aby pyszczek pozostał biały, wycinamy z papieru lub foli fragment który nakładamy na pyszczek. Potem możemy przystąpić do obsypywania. Po obsypaniu całego jeża delikatnie ściągamy papier z nakrytego miejsca. Paluszki łamiemy na kawałki i wtykamy na całej powierzchni obsypanej kakao. Oczy i nos można zrobić z rodzynek, draży. Jeż jest najlepszy jeśli przestoi ponad dobę, wtedy herbatniki dobrze przemiękną.
Tagi: Jeżyk, ciasta
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12866374 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.