◄
Skład:
1 litr mleka 3,2% (nie UHT)
mała kwaśna śmietana
3 jajka
2 łyżeczki soli
Mleko wlewamy do garnka solimy i zagotowujemy. Całe jajka mieszamy ze śmietaną. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zawrze. Zmniejszamy grzanie mleka tak by lekko się gotowało i mieszamy aż powstaną krupy serowe. Trwa to około 4-5 minut, wtedy oddzieli się nam ser od serwatki. Zdejmujemy garnek z palnika i cedzimy zawartość na sicie wyłożonym gazą. Delikatnie zwijamy gazę i wkładamy do formy, przygniatając tak by cała serwatka odcedziła się. Ja do tego celu wykorzystałem dwa wiaderka po serze do ciast. W jednym na dnie wykonałem otworki, drugi wypełniłem wodą. Serek po ostudzeniu, tak po około trzech godzinach wyciągamy z formy, odwijamy z gazy i jest gotowy do jedzenia.
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12852435 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.