◄
Skład:
450 dag mąki
4 dag drożdży
3 jajka
15 dag cukru
15 dag masła
3/4 szklanki mleka
Lukier:
1/2 szklanki śmietany 18% lub 30%
1 szklanka cukru
laska wanilii lub cukier waniliowy
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, jajka ubić z cukrem /+ -/, masło roztopić.
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto, wyłożyć równo do foremki, na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki węgierki, zostawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem.
Lukier:
1/2 szklanki śmietany 18%, 1 szklanki. cukru + laska wanilii ewent. cukier waniliowy - gotować 5 min, utrzeć z lekka i wylać na placek.
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12851952 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.