◄
Skład:
1 główka kapusty
1 kg ziemniaków
2 łyżki śmietany
1/2 kostki masła
4 duże cebule
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Kapustę oczyścić, usunąć głąb, następnie zalać wrzątkiem w garnku, posolić i trzymać ok. 30 minut. Wyjąć z wody, odsączyć, wystudzić i rozdzielić liście.
Na drobnej tarce zetrzeć ziemniaki i 1 cebulę. Resztę cebuli obrać, posiekać, przyrumienić na maśle. Podsmażoną cebulę dać do ziemniaków, dodać 2 łyżki śmietany, posolić i solidnie popieprzyć. Półpłynne ziemniaczane nadzienie zawijać w liście kapusty i ciasno układać w garnku do 3/4 wysokości garnka. Następnie zalać posoloną wrzącą wodą, tak aby gołąbki były zakryte, przykryć i dusić 1,5 godz. na ogniu lub w piekarniku (190" C).
Przed podaniem polać sosem grzybowym lub śmietaną.
Z farszem można eksperymentować używając różnych przypraw.
~ Wiesiek: Przepis znalazłem w starej gazecie nie wiedziałem, że był znany w naszej okolicy . Lubię tradycyjne proste przepisy.
Dodano: 2013-11-15 08:55:38 Odpowiedz~ Dorota: Właśnie takie gołąbki-jadłam będąc u babci w Woli Cieklińskiej,jakieś 30 lat temu.Do tej pory czuję ten smak...
Dodano: 2013-11-13 22:06:14 OdpowiedzSTATSTYKA:
Jesteś naszym 12857413 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.