Gulasz z łopatki wieprzowej


Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Gulasz z łopatki wieprzowej


Autor: Aga  Dział: dania Dodano: 2014-07-23 16:00 -+
Gulasz z łopatki wieprzowej

Skład:
1 kg łopatki wieprzowej 1 duża cebula lub 2 mniejsze 3 marchewki 1 czerwona papryka 1 kostka mięsna (opcjonalnie) 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 ziarenka czarnego pieprzu przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka ostra i słodka, tymianek, majeranek 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek, pietruszka 1 łyżka gęstej śmietany około 1-2 łyżki mąki pszennej

Opis:

Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, przyprawą do mięsa. Odkładamy na około 30 minut do lodówki. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do mocnego zrumienienia. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni po smażeniu mięsa. Marchewkę kroimy w pół talarki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w cienkie paski. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą, do przykrycia mięsa. Wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, kostkę mięsną (opcjonalnie) i gotujemy na małym ogniu. Po około 30 minutach wrzucamy przygotowane wcześniej warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Pod koniec doprawiamy majerankiem, tymiankiem, pieprzem, solą i ewentualnie ostrą papryką. Wsypujemy posiekany koperek i pietruszkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagęszczamy małą ilością mąki i śmietany. Gotujemy do zgęstnienia.Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Smacznego !


#

fb

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ Eryk: Pyszne, polecam

Dodano: 2015-04-02 11:20:29 Odpowiedz


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 12860769 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.


POGODA TERAZ
Temperatura: 4 °C Prędkość wiatru: 6.9 km/h Kierunek wiatru: 348 °
Ciśnienie: 981 hPa Wilgotność powietrza: 99.9 %
Źródło: TECH - Michał Czechowicz
stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.