◄
Skład:
1 kg łopatki wieprzowej
1 duża cebula lub 2 mniejsze
3 marchewki
1 czerwona papryka
1 kostka mięsna (opcjonalnie)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarenka czarnego pieprzu
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka ostra i słodka, tymianek, majeranek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
koperek, pietruszka
1 łyżka gęstej śmietany
około 1-2 łyżki mąki pszennej
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, przyprawą do mięsa. Odkładamy na około 30 minut do lodówki. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do mocnego zrumienienia. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni po smażeniu mięsa. Marchewkę kroimy w pół talarki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w cienkie paski. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą, do przykrycia mięsa. Wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, kostkę mięsną (opcjonalnie) i gotujemy na małym ogniu. Po około 30 minutach wrzucamy przygotowane wcześniej warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Pod koniec doprawiamy majerankiem, tymiankiem, pieprzem, solą i ewentualnie ostrą papryką. Wsypujemy posiekany koperek i pietruszkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagęszczamy małą ilością mąki i śmietany. Gotujemy do zgęstnienia.Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Smacznego !
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12860769 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.