◄
Skład:
1,5szkl.maki
1,5szkl.kaszy manny
1 kostka masła lub margaryny
1 szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do piecz.
1,5kg kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
Produkty sypkie-mąka,kasza,cukier,proszek mieszamy w miseczce. Jabłka obieramy,trzemy na tarce o dużych oczkach i smażymy. Blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Bierzemy pół kostki masła i trzemy na tarce o dużych oczkach na przygotowaną blaszkę. Na masło posypujemy połowę sypkich produktów,na to nakładamy połowę jabłek,które posypujemy cynamonem. Na jabłka nakładamy drugą połowę. Sypkich produktów i resztę jabłek. Na wierzch trzemy drugą połowę masła. Piec 35 minut w temp.175 stopni.
Tagi: JABŁECZNIK, ciasta
~ Dorota: Ja bardzo Panu dziękuje-nie obraziłam się. Jestem zadowolona,że Pan "upiększył"przepis.Mnie coś te zdjęcia wchodzą "tępo"-nie potrafię i już. Pozdrawiam.
Dodano: 2013-03-08 20:20:07 Odpowiedz~ Wiesiek: Dzisiaj z mamą upiekliśmy to ciasto. Rewelacja szybko się robi, smakuje ! palce lizać. Taka jeszcze uwaga ja miałem margarynę zbyt miękką, warto ją dobrze schłodzić. Mam nadzieje że pani Dorota się nie obrazi, że dodałem zdjęcia z tego naszego wypieku.
Dodano: 2013-03-08 12:42:15 Odpowiedz~ Wiesiek: Pani Doroto szkoda, że Pani zdjęć nie dodała. Lubię placki z jabłkami może go upiekę.
Dodano: 2013-03-06 08:46:14 Odpowiedz~ Dorota: Jabłka mogą być również nie smażone-surowe. Tarkowane bezpośrednio na produkty sypkie
Dodano: 2013-02-27 21:46:27 OdpowiedzSTATSTYKA:
Jesteś naszym 12861249 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.