◄
Skład:
500g mąki pszennej
100g cukru
80g margaryny
50g świeżych drożdży
1 szkl. mleka
2 żółtka
1 jajko całe
cuk. waniliowy
szczypta soli
jagody(świeże lub ze słoika)
Drożdże rozrobić w mleku,dodać mąkę,cukier,
margarynę roztopioną i jajka.Dobrze wyrobić ciasto
dodając sól i cukier waniliowy.Gdy ciasto jest dobrze wyrobione, bierzemy jagody i wkładamy do
ciasta formując kulkę(jak pączki)nadając owalny
kształt naszej jagodziance.Blaszkę posypujemy mąką
i układamy jagodzianki zlepioną częścią ciasta
na blachę.Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika,wierzch jagodzianek smarujemy "roztrzepanym" białkiem.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.
Tagi: Jagodzianki, desery
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12861429 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.