Jagodzianki


Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Jagodzianki


Autor: Dorota  Dział: desery Dodano: 2012-11-10 00:53 -+
Jagodzianki

Skład:
500g mąki pszennej 100g cukru 80g margaryny 50g świeżych drożdży 1 szkl. mleka 2 żółtka 1 jajko całe cuk. waniliowy szczypta soli jagody(świeże lub ze słoika)

Opis:

Drożdże rozrobić w mleku,dodać mąkę,cukier,
margarynę roztopioną i jajka.Dobrze wyrobić ciasto
dodając sól i cukier waniliowy.Gdy ciasto jest dobrze wyrobione, bierzemy jagody i wkładamy do
ciasta formując kulkę(jak pączki)nadając owalny
kształt naszej jagodziance.Blaszkę posypujemy mąką
i układamy jagodzianki zlepioną częścią ciasta
na blachę.Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika,wierzch jagodzianek smarujemy "roztrzepanym" białkiem.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.

Tagi: Jagodzianki, desery


#

fb

Dorota dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!

Ciasto ze śliwkami
Biszkopt z masą serową
JABŁECZNIK

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

Brak komentarzy



Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 12861429 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.


POGODA TERAZ
Temperatura: 4 °C Prędkość wiatru: 6.9 km/h Kierunek wiatru: 348 °
Ciśnienie: 981 hPa Wilgotność powietrza: 99.9 %
Źródło: TECH - Michał Czechowicz
stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.