◄
Skład:
3 kg pomidorów,
25 dag cebuli,
2 łyżki mąki,
20 dag cukru,
3 dag soli,
ok. 0,5 szklanki octu 10%,
goździki (5-6),
ziarna pieprzu (10),
gałka muszkatołowa (0,5 łyżeczki),
cynamon (0,5 łyżeczki),
gorczyca (0,5 łyżeczki),
papryka ostra lub słodka - do smaku.
Pomidory i cebulę należy pokroić ( można zblenderować) i zagotować razem. Jeśli ostygną przetrzeć przez sito. Następnie odlewamy 0,5 szklani przecieru i rozprowadzamy w nim dokładnie mąkę. Wlewamy do reszty i dodajemy cukier oraz sól. Wszystko razem mieszamy.
W osobnym naczyniu należy zagotować ocet razem z pieprzem, goździkami, gałką muszkatołową, cynamonem, gorczycą. Studzimy pod przykryciem. Następnie cedzimy i wlewamy do pomidorów. Całość doprawiamy papryką w proszku ( jeśli dodamy ostrą paprykę otrzymamy ostry smak, jeśli słodką - łagodny). Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, często mieszając. Gorący ketchup nakładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.
~ Trycykl: Przepis wypróbowany na własnym podniebieniu. Kto spróbuje, będzie miał problem, by jeść ketchup ze sklepu. Pycha.
Dodano: 2013-10-14 16:49:14 Odpowiedz~ Wiesiek: Przepis rewelacyjny! ketchup pyszny Ja pozwoliłem sobie na małą modyfikację. Zamiast mąki dodałem mąkę ziemniaczaną dzięki czemu ketchup stał się gęstszy i lekko ciągliwszy. Pomidory kroje w ćwiartki i wkładam na 10 minut do mikrofali, następnie odlewam sok i dalej jak podano w przepisie.
Dodano: 2013-09-23 14:12:55 OdpowiedzSTATSTYKA:
Jesteś naszym 12856592 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.