◄
Skład:
2 cukinie
4 średnie papryki
8 pomidorów lub przecier
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
mielona papryka chili lub słodka (według upodobań)
cukier do smaku
Cebulę obieramy, siekamy i przekładamy do większego garnka (na dno wlewamy olej i szklimy). Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazdo nasienne i kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli solimy aby szybciej zmiękła. Cukinię obieramy i kroimy w większą kostkę (jeżeli cukinia ma duże nasiona to usuwamy miąższ). Obraną i pokrojoną cukinię dodajemy do cebuli i papryki. Wrzucamy pokrojony lub przeciśnięty czosnek. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy do warzyw w garnku (przy przecierze pomijamy ten proces, dodajemy bezpośrednio). Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, odrobiną cukru, pieprzem oraz papryką w proszku. Smażymy ok. 20 minut. Warzywa wraz z powstałym sosem przekładamy do słoików. Z tych składników wyjdzie około 4 litrowe słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.
Ps. Zimą wystarczy dodać kiełbasę i podsmażone mięso i gotowe!!! Smacznego :)
~ Wiesiek: Genialny przepis na leczo, lepszy sposób niż mrożenie. Polecam!
Dodano: 2020-04-26 13:51:20 OdpowiedzSTATSTYKA:
Jesteś naszym 12852107 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.