Masa krówkowa


Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Masa krówkowa


Autor: MartaDST  Dział: inne Dodano: 2012-02-04 12:56 -+
Masa krówkowa

Skład:
2 szkl. mleka
2 szkl. cukru (dałam troszkę mniej ok. 1 i 2/3 szkl.)
pół kostki margaryny (użyłam masła)
1 cukier waniliowy

Opis:

Do niewielkiego garnuszka wrzucamy margarynę lub masło, wlewamy mleko, wsypujemy cukry gotuję mieszając, aż do momentu kiedy masa będzie miała brązowy kolor. U mnie trwało to ok. 50 min. (do godziny). Należy uważać, aby nie przypalić masy.Gdy krówka zrobi się brązowa, sprawdzamy czy jest odpowiednio gęsta, w tym celu wylewamy odrobinę masy na talerzyk skropiony wodą. Jeśli zastygnie, masa gotowa. aby otrzymać kruchą masę np. na krówki domowe trzeba wydłużyć czas gotowania.Gotową masę możemy użyć do ciasta (np. 3BIt lub Wafla) bądź wylać na płaskie naczynie lub do pojemniczka na kostki lodu, następnie ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia. Nożem pokroić w kostkę lub uforomować z masy dowolne kształty.

Tagi: Masa krówkowa, inne


Galeria zdjęć (2)

Masa krówkowa Masa krówkowa

#Masa #Krówkowa #Inne

fb

MartaDST dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!

3BIT
Lukier plastyczny do dekoracji tortów
Kapusta kiszona w słoiku

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

Brak komentarzy



Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 12854711 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.


POGODA TERAZ
Temperatura: 4 °C Prędkość wiatru: 6.9 km/h Kierunek wiatru: 348 °
Ciśnienie: 981 hPa Wilgotność powietrza: 99.9 %
Źródło: TECH - Michał Czechowicz
stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.