◄
Skład:
2 szkl. mleka
2 szkl. cukru (dałam troszkę mniej ok. 1 i 2/3 szkl.)
pół kostki margaryny (użyłam masła)
1 cukier waniliowy
Do niewielkiego garnuszka wrzucamy margarynę lub masło, wlewamy mleko, wsypujemy cukry gotuję mieszając, aż do momentu kiedy masa będzie miała brązowy kolor. U mnie trwało to ok. 50 min. (do godziny). Należy uważać, aby nie przypalić masy.Gdy krówka zrobi się brązowa, sprawdzamy czy jest odpowiednio gęsta, w tym celu wylewamy odrobinę masy na talerzyk skropiony wodą. Jeśli zastygnie, masa gotowa. aby otrzymać kruchą masę np. na krówki domowe trzeba wydłużyć czas gotowania.Gotową masę możemy użyć do ciasta (np. 3BIt lub Wafla) bądź wylać na płaskie naczynie lub do pojemniczka na kostki lodu, następnie ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia. Nożem pokroić w kostkę lub uforomować z masy dowolne kształty.
Tagi: Masa krówkowa, inne
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12854711 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.