◄
Skład:
imbir
1/2 cytryny
2 łyżki miodu
kilka listków mięty
4 szklanki wody
Obieram imbir ze skórki ok. 1 do 1,5 cm i kroję na cieniutkie plasterki, wrzucam do dzbanka, dodaje mięte i zalewam wrzątkiem, 1 litr (4 szklanki). Wciskam do tego sok z połowy cytryny i mieszam.
Miód podgrzany do temperatury powyżej 42°C traci swe wartości i staje się zwykłym słodzikiem, więc dodaje 2 łyżki miodu do napoju ostudzonego do 40°C i dokładnie mieszam.
Na upalne dni doskonały po schłodzeniu, a na mroźne zimowe wieczory na gorąco, ale wtedy proponuje zamiast miodu dać 2 łyżki cukru.
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12858422 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.