◄
Skład:
ziemniaki
kminek
papryka słodka w proszku
sól
Składniki do sosu:
serek homogenizowany lub śmietana 30%
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
Ziemniaki obieramy, można też tylko dobrze umyć i będą w mundurkach. Kroimy na ćwiartki układamy na tacce, posypujemy kminkiem, solą i papryką. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na ok 180°C. Pieczemy 40 minut na termoobiegu. Po tym czasie ziemniaczki powinny być ładnie przypieczone, rumiane i pulchne.
Wykonanie sosu jest proste, do serka czy śmietany wrzucamy utarty czosnek z solą i przyprawiamy pieprzem. Odstawiamy na chwile by sos się przegryzł i gotowe.
Ziemniaczki zjadamy zanurzając je w sosie:-) pycha! dobre na obiad czy na przekąskę, mogą zastąpić tłuste i niezdrowe chipsy.
Tagi: Pieczone ziemniaki, dania
~ marzyc: Uwielbiam sos czosnkowy, pieczone ziemniaczki i mięsko
Dodano: 2012-03-25 08:25:50 OdpowiedzSTATSTYKA:
Jesteś naszym 12860372 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.