◄
Skład:
Ciasto:
4 łyżki śmietany
5 szklanek mąki
2/5 dkg. drożdży
1 kostka margaryny
1 jajko
1 jajko do posmarowania
płaska łyżeczka soli
szczypta cukru
Nadzienie:
1 główkę kapusty białej
1 cebulę
1 łyżeczkę soli
pieprz
Nadzienie należy przygotować dzień przed pieczeniem pierożków, wtedy mają najlepszy smak.Kapustę obieramy, dzielimy na 4 części i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy wodę, po ostudzeniu mielimy w maszynce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na margarynie do zarumienienia. Dodajemy zmieloną kapustę przyprawiamy pieprzem i solą do smaku i delikatnie podsmażamy. Po ostygnięciu odstawiamy do lodówki by następnego dnia przystąpić do robienia pierożków.
Drożdże posypać odrobiną cukru i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce aby podrosły. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na ok 2-3 milimetry. Wycinać szklanką lub literatką jak chce się mieć mniejsze pierożki, nałożyć nadzienie z kapusty i składać na pół, zagniatać widelcem. Poukładać na tacce posmarowanej tłuszczem, smarując roztrzepanym jajkiem, najlepiej pędzlem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 C.
Tagi: Pierożki pieczone z kapustą, dania
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12861090 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.