◄
Skład:
Ziemniaki - 750g
Cebula - 1 duża
Czosnek - 1 ząbek
Mąka krupczatka lub kasza jaglana - 1/2 szklanki
Jajka - 2
Sól - 1 łyżka
Pieprz - 1/2 łyżeczki
Olej do smażenia
Placki ziemniaczane mojej mamy są najlepsze, a robi je tak.
Ziemniaki i cebulę uciera na tarce o grubych oczkach. W razie potrzeby odciska i wylewa sok z ziemniaków.
Jajka roztrzepuje np. widelcem i miesza z utartymi ziemniakami, cebulą, mąką krupczatką i przyprawami.
Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakłada i formuje placki, smaży z obydwóch stron. Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju.
Uwielbiam placki polane śmietaną lub sosem czosnkowy. Pyszne są duże placki z mięsem (po węgiersku).
Tym razem jeszcze trochę eksperymentowałem, podczas smażenia placka po przewróceniu kładłem mały plasterek sera żółtego, który się roztapiał – zjadliwe :).
Tagi: Placki ziemniaczane, dania
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12860812 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.