◄
Skład:
Składniki:
1-1,5 kg schabu bez kości
2 cebule
3 ząbki czosnku
200 g śliwek suszonych kalifornijskich
olej lub oliwa z oliwek
przyprawy : pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra (można użyć również mieszanki przypraw do mięs)
ziele angielskie, liść laurowy
Schab opłukać, osuszyć. Ostrym długim nożem zrobić w schabie przez środek otwór i upchać do niego śliwki. Schab polać odrobiną oleju i przyprawić solą, pieprzem, vegetą, majerankiem, papryką ostrą i słodką.Przykryty schab odstawić (najlepiej na całą noc) do lodówki lub piec od razu. Na spód naczynia żaroodpornego wlać olej i wyłożyć schab. Następnie cebule i czosnek pokroić w plastry i obłożyć nimi schab. Dodajemy listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy koło godziny (czas zależy od wielkości mięsa, warto wbić nóż, jeśli tłuszcz będzie jasny a nie różowy to gotowe). W trakcie pieczenia warto dodać odrobinę wody lub tłuszczu.
Moje wyszło tak jak widać na zdjęciu. Polecam i SMACZNEGO :)
~ Dorota: Napewno bardzo smaczny Ja czasami piekę w rękawie do pieczenia. Wtedy mięso jest bardziej soczyste-naprawdę. Smacznego.
Dodano: 2013-10-06 21:28:28 OdpowiedzSTATSTYKA:
Jesteś naszym 12860768 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.