◄
Skład:
1 szklanka wody
3 szklanki maki typ 500 (450g.)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
W metalowej misce mieszamy ze sobą suche składniki. Stopniowo dolewamy wodę, a na końcu olej. Wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto i odstawiamy na ok. 30 minut pod przykryciem by odpoczęło. Ja ułatwiam sobie i wyrabiam ciasto na tortille w maszynie do chleba :).
Następnie ciasto dzielimy na 16 równych części i rozwałkowujemy na okrągłe, bardzo cienkie placki, które smażymy na patelni z każdej strony.
Aby smażenie placków było w miarę szybkie nie rozwałkowuje wszystkich na raz tylko rozwałkuje jeden i od razu go smażę i tak po kolei.
Do ciasta można dodać jeszcze przyprawy.
Ja dodaje zmielony kminek i czarnuszkę.
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12862854 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.