◄
Skład:
1 kg mąki pszennej
5 dkg drożdży
2 łyżeczki cukru
0,5 l ciepłej wody
płaska łyżka soli
jajko do posmarowania
foremki (ja użyłam dwóch o długości 25 cm)
W szklance zasypujemy drożdże cukrem i mieszamy do rozpuszczenia. Do dużego naczynia wlewamy ciepłą wodę wsypujemy około połowę mąki mieszamy dodajemy drożdże i znowu mieszamy. Tak przygotowany zaczyn przykryty ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Gdy wyrośnie dodajemy sól resztę maki (ile zabierze) tak aby ciasto odchodziło od ręki. Następnie wykładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek i smarujemy roztrzepanym jajkiem, można posypać makiem lub płatkami owsianym jak kto lubi. Foremki z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wypełnią foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 60 minut. Można również zamiast samej mąki pszennej dodać maki razowej. Smacznego.
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12857508 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.