◄
Skład:
1/2 kg twarogu (przemielić)
50 dkg maki
1/2 kostki margaryny
3 jajka
cukier wanilinowy
1 i 1/2 łyżeczki spirytusu, rumu lub octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na stolnicy posiekać nożem, a potem zagnieść wszystkie składniki. następnie rozwałkować na średnią grubość ciasto ( ok 1 cm). Po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka, a potem w środku wyciąć mniejsze kółeczko np. zakrętką od butelki. Ja użyłam do wycinania foremek o różnych kształtach przy czym świetnie się bawił i mi pomagał mój synek.
Można do ugniecenia ciasta użyć miksera, albo maszynkę do chleba. Jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie może do ciasta dodać cukier, wiórki kokosowe bądź odrobinę cynamonu.
Oponki smażyć na rozgrzanym oleju w garnku tak jak pączki. Przekładamy podczas smażenia uważając aby się nie spaliły. Na koniec posypujemy cukrem pudrem... Polecam smacznego:)
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12857670 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.