◄
Skład:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. W wysokim naczyniu lub szklanej misce z posolonych białek ubijamy sztywną pianę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tak by uzyskać jednolitą puszystą masę.
Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w tym czasie rozgrzewamy dobrze gofrownicę. Nakładamy ciasto do gofrownicy i pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące. W niektórych przepisach polecają ostudzić je na kratce, ja od razu smarowałem je musem owocowym i śmietaną. Gofry znikały tak szybko, że nie zdążyły ostygnąć :).
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12860542 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.