◄
Skład:
1 kg schabu bez kości
0,5 kg pieczarek
2 cebule
papryka marynowana
kawałek żółtego sera
olej
sól
pieprz
wykałaczki
2 szklanki wody
- Cebule i pieczarki należy obrać i drobno pokroić. Pieczarki można sparzyć wrzącą wodą. Następnie oba produkty podsmażyć na oleju.
- Mięso umyć i rozbić jak na kotlety schabowe. Po jego wstępnym przygotowaniu należy je osolić i popieprzyć.
- Na środek każdego kawałka mięsa kładziemy podsmażone pieczarki z cebulą, pokrojoną w paski paprykę i podsypujemy startym serem. Schab należy zawinąć i spiąć wykałaczkami.
- Zrazy smażymy na oleju by delikatnie zarumieniły się i zalewamy wodą tak do połowy. Przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Można na końcu podbić sos mąką by był gęstszy.
Według staropolskiego przepisu zamiast papryki dawano kiszony ogórek, oczywiście leśne grzyby a nie pieczarki i kawałek razowego chleba.
Smacznego!
~ doda2xl: Proszę wypróbować.Jeśli Pan sam pisze,że na końcu można podbić mąką -to można też to zrobić przed smażeniem.Jest tak nawetpodane w wielu przepisach-proszę sprawdzić.Ja to wiem ze swojego długiego doświadczenia.
Dodano: 2014-12-22 23:11:03 Odpowiedz~ doda2xl: Proponuję zwinięte zrazy obtoczyć w mące i wtedy na patelnię.Można zrobić zraziki z wołowiny-zależy co kto lubi-prawda?
Dodano: 2014-12-14 21:41:57 Odpowiedz~ Wiesiek: Z wołowiny były by lepsze, ale co do mąki to zastanawiam się czy to dobry pomysł, może kiedyś spróbuje
Dodano: 2014-12-20 16:52:43 OdpowiedzSTATSTYKA:
Jesteś naszym 12858128 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.