◄
Skład:
400 g moczonej przez kilka godzin fasoli "Jaś"
1 łyżeczka kminku
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 pomidory
1 łyżeczka oregano, może byś suszone
120 ml oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego majeranku
płaska łyżeczka soli
pieprz
Przepis poleciła mi znajoma, który trochę zmodyfikowałem bo nie przepadam za pietruszką. W mojej wersji pojawił się kminek i oregano zamiast natki pietruszki.
Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin. Ja zalewam fasolkę wieczorem i pozostawiam do rana. Następnie ją odcedź, zalej ponownie wodą, dodaj kminek, sól, doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 10 minut. Potem zmniejsz ogień, przykryj, gotuj tak długo, aż będzie miękka i odcedź.
Czosnek i cebulę obierz i pokrój na plasterki. W oryginalnym przepisie podają by nie obierać pomidorów, ja polecam je sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w plastry. W garnku rozgrzej olej, wrzucić czosnek, cebulę, pomidory i oregano. Dopraw solą, pieprzem i duś przez 4 minuty. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż fasolę, posyp majerankiem, dodaj podduszone warzywa z sosem i jeżeli naczynie niema pokrywy przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz 30 minut. Można podać z razowym chlebem i sałatą.
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12858659 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.