◄
Skład:
0,5 kg serduszek drobiowych,
15 średniej wielkości pieczarek,
2-3 ogórki konserwowe,
3-4 ćwiartki papryki konserwowej,
1 cebula,
kilka gałązek pietruszki,
kilka gałązek kopru,
sól, pieprz, papryka w proszku (słodka lub ostra), vegeta - do smaku,
niepełna szklanka wody oraz około 4 łyżki mąki - do podbicia.
Serduszka kroimy wzdłuż na połówki i gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy pieczarki i cebulę, kroimy je w plasterki i podsmażamy razem na patelni z odrobiną masła lub oleju. Po około 10 minutach przekładamy pieczarki do garnka z serduszkami i gotujemy razem jeszcze przez 10 - 15 minut. Paprykę i ogórki kroimy w niewielkie słupki i dodajemy do reszty. Pietruszkę oraz koper siekamy drobniutko i wrzucamy do garnka ( można zastąpić świeże zioła suszonymi). Po około 5 minutach podbijamy nasz gulasz ( do zimnej wody dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby nie było żadnych grudek). Wlewamy wodę z mąką do gulaszu mieszamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą oraz papryką ( ja użyłam słodkiej, ale można wykorzystać ostrą jeśli ktoś lubi pikantne potrawy).
Gulasz należy podawać z pieczywem.
Smacznego!
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12860918 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.