◄
Skład:
CIASTO:
2 szklanki mąki
kostka margaryny
1/2 szklanki śmietany 36 % (ważne aby była zbyt wodnista)
MASA:
3/4 l mleka 3,2 %
1/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
duży cukier wanilinowy
1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 całe jaja
CIASTO:Składniki wysiekać na stolnicy, zagnieść, schłodzić. Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40,ponakłuwać widelcem i upiec w temp.200°C piekarnika elektrycznego przez ok. 20 minut.(UWAŻAĆ przy wykładaniu z blachy ciasto bardzo kruche!)MASA:1/2 litra mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń.Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Tagi: Kremówka, ciasta
~ marta: kremówka jest pyszna a krem jest bardzo szybki do zrobienia polecam
Dodano: 2011-11-20 14:39:21 Odpowiedz~ gra: kocham kremówki! dzięki za przepis - wypróbuję ten, bo przeważnie piekłam w/g innego pozdrawiam smakoszy kremówek i właściciela tej strony.
Dodano: 2011-11-20 10:11:21 OdpowiedzSTATSTYKA:
Jesteś naszym 12861263 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.