Mazurek z owocami – nie tylko na święta


Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Mazurek z owocami – nie tylko na święta


Autor: Krystyna  Dział: ciasta Dodano: 2012-01-29 21:33 -+
Mazurek z owocami – nie tylko na święta

Skład:
[na ciasto:] 30 dag mąki, 25 dag masła lub margaryny, 10 dag zmielonych migdałów, 10 dag cukru pudru, 1 żółtko, szczypta soli, [na krem:] opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru, 3 łyżki cukru, 1 litra mleka, 1 łyżka masła, [do dekoracji:] dowolne owoce ( wiśnie, gruszki, ananasy, brzoskwinie, rodzynki, migdały, borówki, śliwki …) świeże lub ze słoika bądź puszki albo kandyzowane, galaretka – wystarczy jedna ale można też użyć dwu lub trzech w różnych kolorach, przygotować w rondlu wg przepisu na początku pieczenia ciasta.

Opis:

      Z mąki, cukru, migdałów, masła żółtka i soli zarabiamy jednolite kruche ciasto ( najpierw mieszamy mąkę z cukrem, solą i migdałami, siekamy to z masłem, na końcu dodajemy żółtko i wyrabiamy). Z ciasta odkrawamy 1/3, wszystko zawijamy w folię i schładzamy w lodówce min. pół godziny. Większy kawałek – 2/3 ciasta wałkujemy na grubość ok. 1 cm ( ciasto się rwie, więc można po prostu wylepić palcami) i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę – najlepiej na taką bez jednego boku, żeby po wykonaniu można je było po prostu zsunąć z blachy. Można też wyłożyć blachę papierem i wtedy nie niszczymy jej podczas krojenia ciasta. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku o temp. 200 stopni, studzimy.
      W czasie pieczenia ciasta gotujemy budyń – wg przepisu na opakowaniu, dodając dodatkowo łyżkę masła, studzimy. Po ostudzeniu rozsmarowujemy na podpieczonym kruchym spodzie.
      Odłożone ciasto cienko wałkujemy i kroimy w długie paski ( lub robimy wałeczki). Z pasków układamy kratkę na wierzchu budyniu. Całość jeszcze raz pieczemy ok. 25 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Po wyjęciu studzimy.
      Na przestudzony placek układamy owoce. Gdy galaretka będzie już lekko tężeć nakładamy ją łyżką na każdą kratkę. Kroimy wzdłuż kratek. Ciasto przygotowujemy dzień przed podaniem.


Tagi: Mazurek z owocami – nie tylko na święta, ciasta


Galeria zdjęć (3)

Mazurek z owocami – nie tylko na święta Mazurek z owocami – nie tylko na święta Mazurek z owocami – nie tylko na święta

#

fb

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

Brak komentarzy



Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 12857459 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.


POGODA TERAZ
Temperatura: 4 °C Prędkość wiatru: 6.9 km/h Kierunek wiatru: 348 °
Ciśnienie: 981 hPa Wilgotność powietrza: 99.9 %
Źródło: TECH - Michał Czechowicz
stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.