◄
Skład:
[na ciasto:]
30 dag mąki,
25 dag masła lub margaryny,
10 dag zmielonych migdałów,
10 dag cukru pudru,
1 żółtko,
szczypta soli,
[na krem:]
opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru,
3 łyżki cukru,
1 litra mleka,
1 łyżka masła,
[do dekoracji:]
dowolne owoce ( wiśnie, gruszki, ananasy, brzoskwinie, rodzynki, migdały, borówki, śliwki …) świeże lub ze słoika bądź puszki albo kandyzowane,
galaretka – wystarczy jedna ale można też użyć dwu lub trzech w różnych kolorach, przygotować w rondlu wg przepisu na początku pieczenia ciasta.
Z mąki, cukru, migdałów, masła żółtka i soli zarabiamy jednolite kruche ciasto ( najpierw mieszamy mąkę z cukrem, solą i migdałami, siekamy to z masłem, na końcu dodajemy żółtko i wyrabiamy). Z ciasta odkrawamy 1/3, wszystko zawijamy w folię i schładzamy w lodówce min. pół godziny. Większy kawałek – 2/3 ciasta wałkujemy na grubość ok. 1 cm ( ciasto się rwie, więc można po prostu wylepić palcami) i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę – najlepiej na taką bez jednego boku, żeby po wykonaniu można je było po prostu zsunąć z blachy. Można też wyłożyć blachę papierem i wtedy nie niszczymy jej podczas krojenia ciasta. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku o temp. 200 stopni, studzimy.
W czasie pieczenia ciasta gotujemy budyń – wg przepisu na opakowaniu, dodając dodatkowo łyżkę masła, studzimy. Po ostudzeniu rozsmarowujemy na podpieczonym kruchym spodzie.
Odłożone ciasto cienko wałkujemy i kroimy w długie paski ( lub robimy wałeczki). Z pasków układamy kratkę na wierzchu budyniu. Całość jeszcze raz pieczemy ok. 25 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Po wyjęciu studzimy.
Na przestudzony placek układamy owoce. Gdy galaretka będzie już lekko tężeć nakładamy ją łyżką na każdą kratkę. Kroimy wzdłuż kratek. Ciasto przygotowujemy dzień przed podaniem.
Tagi: Mazurek z owocami – nie tylko na święta, ciasta
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12857459 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.