◄
Skład:
CIASTO
5 jaj,
0,5 szkl. cukru kryształu,
1 szkl. cukru pudru,
1 szkl. mąki krupcztki,
1 szkl. mąki zwykłej,
1 łyżka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
15 dkg orzechów włoskich,
80 dkg jabłek,
1 paczka podłużnych biszkoptów,
MASA
3 jaja,
1 szkl. cukru kryształu,
1,5 kostki margaryny ( Mleczna, Palma lub Bielska), lub masła,
ok. 0,5 opakowania Cappuccino najlepiej o smaku orzechowym lub rumowym
Wykonanie ciasta:Orzechy posiekać na kawałki. Jabłka obrać, pokroić w średnią kostkę i zasypać cukrem pudrem. Wymieszać, gdy puszczą sok dodać mąkę krupcztkę i orzechy i wymieszać.Żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z białek, gdy już będzie sztywna dalej delikatnie ubijając dodać cukier. Ubitą pianę wymieszać delikatnie z żółtkami a następnie z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.Wlać to do jabłek i ponownie delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć, wystudzić i przekroić na pół do przełożenia.Wykonanie masy:Cappuccino( 8-10 łyżek) wsypać do kubka i rozmieszać na papkę w 1 – 2 łyżkach przegotowanej wody. UWAGA!! WODĘ DODAWAĆ DELIKATNIE, BO NIE MOŻE WYJŚĆ RZADKIE – TYLKO TYLE, ŻEBY TO NIE BYŁ SUCHY PROSZEK.Jaja – całe ubić na parze z jedną szklanką cukru. Dobrze ubite są bielsze i mają gęstość kwaśnej śmietany. Pod koniec ubijania dodawać rozpuszczone cappuccino. Ubić do dokładnego wymieszania. Wystudzić.Margarynę rozetrzeć na puszysto w makutrze lub mikserze. Cały czas ucierają dodawać po łyżce ubite jajka. Żeby masa się nie zważyła jajka powinny być dobrze wystudzone.Wykonanie placka:Jedną połówkę ciasta smarujemy połową masy, na to układamy biszkopty. Nakładamy pozostałą część masy i przykrywamy drugą połową placka. Wierzch dekorujemy wg. uznania lub pozostawiamy bez dekoracji.
Tagi: Placek orzechowo-jabłkowy z masą cappuccino, ciasta
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12858229 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.