◄
Skład:
Kruche ciasto
• 60 dkg mąki,
• 3/4 szkl.cukru,
• 1 i 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
• 2 jajka,
• 35 dkg margaryny,
• 3 łyżki miodu,
• 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłkowa
• 2 kg jabłek,
• 2 szkl. cukru,
• 2 dowolne galaretki
Kruche ciasto - wykonanie:Mąkę wymieszać z cukrem i sodą oczyszczoną, posiekać z margaryną. Dodać jajka, miód i śmietanę, zarobić - żeby ciasto się dobrze posklejało. Podzielić na trzy części. Można włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Każdą część rozwałkować osobno i wyłożyć na blaszce wyłożonej natłuszczonym i posypanym bułka tarta papierem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 – 30 min, aż nabierze złocistego koloru. Wystudzić.Masa jabłkowa – wykonanie:Jabłka obrac, zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plastry, dać do rondla, podlać ok. 1/3 szkl. wody – tak, żeby się nie przypalily i dusić pod przykryciem. Dodac cukier, gdy się dobrze rozpuści i będzie jednolita masa wsypać galaretkę – ściągnąć z ognia, dobrze wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Tężejącą masą jabłkową przełożyć placki. Jeśli kupimy dwie galaretki o różnych kolorach to każdą masę robić osobno – 1 kg jabłek + 1 szkl. cukru + jedna galaretka.
Tagi: Przekładaniec jabłkowy, ciasta
~ Krystyna: Do Mark - zapraszam i obiecuję, że ukroję ci więcej
Dodano: 2012-01-13 17:18:12 Odpowiedz~ :): Żebyś z tego czekania Mark nie usechł ;-)A swoją drogą to może Ty się czymś tu podzielisz? :-)jakiś przepis na potrawę, sposób na bolący paluszek, wodę w proszku
Dodano: 2011-12-22 18:23:22 Odpowiedz~ mark: strasznie bidny ten kawałeczek, no i cieniutki jakiś. talerz za to całkiem całkiem ;-)
Dodano: 2011-12-21 18:55:32 OdpowiedzSTATSTYKA:
Jesteś naszym 12861087 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.