◄
Skład:
2,5 kg papryki (czerwona i żółta)
cebula (po 2 plastry na słoik)
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
1 łyżka soli
6 szklanek wody
9 czubatych łyżek cukru
Do każdego słoika wkładam:
1 listek laurowy
3 ziarnka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka oleju
Paprykę należy dokładnie umyć, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne i jeszcze raz wypłukać. Do wyparzonych słoików wkładamy paprykę i po dwa plastry cebuli. Następnie do każdego słoika włożyć listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu i wsypać pół łyżeczki gorczycy. Na wierzch wlać po łyżeczce oleju, zalać gorącą zalewą aż składniki będą przykryte i dokładnie zakręcić wieczka.
Słoiki z zawartością włożyć do dużego gara, wypełnionego ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików.
Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki ostrożnie wyjąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia.
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12856338 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.