◄
Skład:
CIASTO:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
70g miodu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
3 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody
NADZIENIE:
marmolada
Składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na około 3 mm. Następnie wykrawamy okręgi, na co drugi kładziemy marmoladę i przykrywamy drugim. Foremką wycinamy kształt, przy czym trzeba uważać by marmolada była dalej od brzegów ( ja wcześniej przed wycinaniem dociskam wokół nadzienia) żeby nie wyciekła podczas pieczenia. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Układamy je do pojemnika żeby odmiękły. Pierniczki z nadzieniem szybciej zmiękną, jeżeli będziecie robić bez nadzienia muszą po leżakować około tygodnia. Dobrym sposobem na szybsze zmiękczenie pierniczków jest umieszczenia w pojemniku obierek po jabłkach.
Jak już będą dobre można je udekorować np. lukrem. Pieczenie pierniczków to też fajna zabawa dla dzieci. Polecam, smacznego :)
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12858510 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.