◄
Skład:
Ciasto
500g - mąki
2 szk - zimnej wody
1 - jajko
Nadzienie
400g - mrożonego szpinaku
300g - białego sera
2 ząbek - czosnku
1 łyżka - masła
sól
pieprz
Na stolnicy usypać kopczyk z mąki lub jak kto woli urabiać w misce, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałkowania). Zrobić dołek, do dołka wlać wodę i delikatnie wymieszać łyżką lub nożem- zagarniając mąkę do środka. Gdy woda z mąką zamieni się w „klajster”, zrobić w nim dołek, do dołka wsypać odrobinę mąki i wybić jajko. Wszystko wymieszać i wyrobić dłońmi. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 milimetrów. Szklanką lub specjalnym pierścieniem wykroić krążki.
Szpinak rozmrozić. Masło roztopić na patelni, zeszklić czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Dodać zmielony ser. Lekko przesmażyć. Przyprawić solą i dużą ilością pieprzu. Nałożyć na ciasto, zrobić pierogi.
Dobrze sklejone ugotować w osolonym wrzątku, a gdy wypłyną, odczekać jeszcze 2-3 minuty i przełożyć na chwilkę do zimnej wody, następnie odcedzić na sicie.Polecam :)
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12858446 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.