◄
Skład:
0,5 kg kapusty kiszonej
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
olej do smażenia
sól i pieprz
Szandorki to placki kapuściane, które zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa podkarpackiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Postanowiłem spróbować wykonać te placki.
1. Odcedzamy kapustę, siekamy i smażymy na oleju tak by była miękka i miała rumiany kolor.
2. Do ostudzonej kapusty dodajemy resztę składników: mleko, jajko, mąkę i przyprawy.
3. Mieszamy, masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka w przeciwnym wypadku mąki.
4. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto i formujemy okrągłe placki podobne do racuchów czy placków ziemniaczanych. Smażymy z dwóch stron tak by miały rumiany kolor.
Ja do wykonania placków dałem mąkę pszenną-razową ale te na mące białej bardziej mi smakowały.
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12861229 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.