◄
Skład:
Ciasto - składniki
4 jajka,
1 szkl. cukru,
1 i 1 szkl. mąki,
3 łyżki oleju,
1 i 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
Uwaga! Do ciasta ciemnego mąki dajemy mniej o trzy łyżki, a w to miejsce dajemy trzy łyżki kakao.
Masa chałwowa - składniki
4 żółtka,
35 dkg masła/margaryny,
30 dkg chałwy orzechowej lub waniliowej – ważne, żeby była bez dodatku kakao,
1 cukier waniliowy,
3 łyżki cukru pudru,
1 szkl. mleka,
1 i 1 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa czekoladowa - składniki
3 całe jajka,
1 szkl. cukru kryształu,
1 łyżka kakao,
1 gorzka czekolada,
25 dkg masła/margaryny
1 kieliszek wódki ( dowolnie)
Ciasto - wykonanie
Upiec dwa biszkopty – jeden jasny, drugi ciemny z kakao, każdy ze składników:
Masa chałwowa - wykonanie
Ugotować budyń - z mleka odlewamy ok. 1 szkl. i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną oraz żółtka, dokładnie mieszamy. Do pozostałej części mleka dodajemy cukry i wkruszamy chałwę, gotujemy. Do dotujacego się mleka z chałwą i cukrami dodajemy rozmieszane żółtka z mąką, zagotowujemy i ostawiamy do wystygnięcia. Rozcieramy masło?margarynę na puszysto i stale ucierając dodajemy wystudzony budyń chałwowy.
Masa czekoladowa - wykonanie
Jajka ubić na parze, ubijając dodawać kakao i rozpuszczoną/ rozkruszoną czekoladę, ostudzić. Rozetrzeć masło/margarynę na puszysto i cały czas ucierając dodawać partiami wystudzoną masę jajeczną, można dodać alkohol.
Wykonanie
Przed przełożeniem biszkopty naponczować – np. cukrem waniliowym rozpuszczonym w 1 szkl. przegotowanej wody. Na spód dajemy ciasto kakaowe, na to masę chałwową. Na masę chałwową układamy bezy – dziubkami w dół ( potrzebna paczka bezów), na to masę kakaową i przykrywamy jasnym biszkoptem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem
Tagi: TORT CHAŁWOWY Z BEZAMI, ciasta
STATSTYKA:
Jesteś naszym 12858198 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.